Visszapillantás a múltba-Az orvosi méz hagyományos és korszerű felhasználása a bőrgyógyászatban

Visszapillantás a múltba-Az orvosi méz hagyományos és korszerű felhasználása a bőrgyógyászatban
25.07.2023. 08:18

A természetes méz változatos vegyi összetételű, virág nektár eredetű készítmény, amelyet a méhek állítanak elő. Élelmiszerként és gyógyszerként is ősidők óta használjuk mintegy 8000 éve.

Az ókori egyiptomiak, asszírok, kínaiak, görögök és rómaiak a mézet használták a sebekre, napégésre és az arcon lévő foltok kezelésére. A méz régóta ismert mint gyulladásgátló szer.

A korunkbeli laboratóriumi és klinikai vizsgálatok során, figyelemreméltó felfedezés a méz antibakteriális hatása-akadályozza a baktériumok, egyes gombák és vírusok osztódását. 

A méz antioxidáns képessége számos betegségnél jelentős, ami összetevőinek köszönhető-fenolokat, peptideket, szerves savakat, enzimeket tartalmaz. A mai orvostudományban számos megfigyelés létezik arról hogy mézet sebekre és égési sérülésekre alkalmazva, csökkenti az ödémát és a váladékozást, nyugtató hatást fejt ki, és minimálisra csökkenti a hegesedést. 

A méz azon ritka élelmiszerek egyike, amely soha sem romlik meg. Az ókori egyiptomi sírokban mézet találtak amely több ezer év után is ehető.

A valódi méz körülbelül 200 anyagot tartalmaz, köztük aminosavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket, de elsősorban cukrot és vizet tartalmaz.

A méz természetes termék, amelyet terápiás hatása miatt széleskörű a felhasználása. A folyékony méz színe a az áttetsző színtelentől, világos sárgától, az óaranytól a sötétbarnáig változik. A kristályosodás során a méz világosabbá válik, mivel a glükóz kristályok fehérek. A természetes méz flavonoidokat, fenolsavakat, aszkorbinsavat, tokoferolt, katalázt, oxidázt, amilázt tartalmaz, továbbá meglelhető benne a kálium, kálcium, magnézium, nátrium, kén és foszfor, a vas, a réz, a cink és a mangán. Nitrogéntartalmú vegyületeket, C-, B1-, B2-, B6 vitamint és pantoténsavat is tartalmaz.

Milyen a méz biológia hatása a sebekre?

A méz nedves környezetet, azaz optimális gyógyulási feltételeket biztosít. A gyakorlatban nagyon hatásosnak bizonyult a rádióhullámos beavatkozás utáni sebekre alkalmazva, horzsolásokra, vegyszerek okozta bőrgyulladásra, égési sérülések utáni bőrfelületi károsodásoknál, valamint krónikus száraz ekcémákra is. 

A biostimulatív hatás a fokozott szöveti perfúzióban tükröződik, beindítja és támogatja sebtisztítási folyamatot. Csökkenti a gyulladást és a duzzanatot,így gyorsabban gyógyul a seb.

Jelenléte helyi immunválaszt vált ki-az ozmózis vonzza a makrofágokat és limfocitákat, amelyek biztosítják a fagocitózist. A méz fehér vérsejtekre gyakorolt immunstimuláló hatása citokinek termelését eredményezi, fenntartja a növekedési faktorok megfelelő szintjét, serkenti a TNF-α, az IL-1β és az IL-6 felszabadulását és így szerepet játszik a szövetek helyreállításában. A méz kihat a mátrix-metallopeptidáz-9 génjére. Ez egy proteáz amely szerepe abban nyilvánul meg hogy leválasztja a keratinocitákat az alapmembránról, hogy lehetővé tegye azok migrációját a szövetregeneráció folyamatában, továbbá serkenti az angiogenézist.    Az antioxidáns szerepét a méz a flavonoidoknak, fenolsavaknak, aszkorbinsavnak, tokoferolnak, glükóz-oxidáznak köszönheti.        A méz csökkenteni képes a sebfelületek pH értékét.

A természetes mézet kizárólag sterilizált formában alkalmazzák a bőrgyógyászatban, mint orvosi méz, különféle felületi bőrkárosodások, égési sérülések, gyulladások, fekélyek, posztoperatív sebek, száraz ekcéma stb. kezelésére.

Az orvosi méz nem tartalmaz baktériumokat, spórákat, kivétel a mézre allergiás betegeknél, biztonságos, és alkalmazása jótékony hatású a bőrre.

Szerző: Dr Lasinger Laura Bőrgyógyász

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595