Hogyan hat a Nap a bőrünkre? Dermatoheliosis

Hogyan hat a Nap a bőrünkre? Dermatoheliosis
12.05.2024. 09:14

A dermatoheliosis egy összetett biológiai folyamat, amely a bőr különböző rétegeit érinti. A dermatoheliosis vagy fotoöregedés a bőr polimorf reakciója, amely a következő szinteken nyilvánul meg:

-epidermisz (aktinikus keratózis), -dermis (szoláris elasztózis), 

-erek (telangiectasia), 

-faggyúmirigyek (szoláris komedonok) 

-melanociták (barna foltok).

Különbséget kell tenni a fiziológiás öregedési folyamat és a fotoöregedés között. A bőrben az korral járó változások a szövetek lazaságára és a mimika vonalak elmélyedésére, a ráncosodásra korlátozódnak. A fiziológiás öregedési mechanizmusok a kötőszövet lassú degenerációját jelentik.

A nap által károsult bőrön különféle daganatok, mély barázdák, jelentkezhetnek, a bőr sárgás, megvastagodott és rideg(elastosis, cutis rhomboidalis nuchae)a felületén kitágult hajszálerek futnak. 

Azok a személyek , akik nagyon sokat tartózkodtak a napon, napégésük volt, vagy szoláriumba jártak, szembetűnő elváltozásokra panaszkodnak, beleértve a korai ráncosodást, a napfoltokat, a kitágult kapillárisokat (telangiectasia), bőrmegereszkedést és az aktinikus keratózisokat. A hosszan tartó UV sugárzás felgyorsítja az karcinogenezist is.

 A fotoöregedés a napfény UV sugarai, de a  szolárium lámpák sugarának is köszönhető, akár fiatal egyéneknél is, napsugárzásnak kitett területeken, például az arcon, dekoltázson és a kézfejeken.

A bőratrófia, elvékonyodott, sérülékeny bőr jelent, melyet az érett bőrkollagén elvesztése jellemez, valamint a kifejezett felületi, érzékeny kapilláris hálózat.                  A mérsékelt napozás és a fényvédő szerek rendszeres alkalmazása a legnemesebb dolog, amit bőre érdekében időben megtehet. Így csökkenteni tudja az epitheliomák és a melanoma kialakulásának kockázatát is.

 

Szerző: Dr Lasinger Laura, Dermatovenerológus szakorvos

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595