Okozhatnak-e kedvenc parfümjeink foltokat a bőrön?

Okozhatnak-e kedvenc parfümjeink foltokat a bőrön?
27.06.2024. 08:10

Amennyiben egy vilagosbarna kissé szabálytalan folt jelenik meg a nyakon, az arcon, a karokon aholy parfümöt használt, és nap érte-nagy valószínűséggel a Berloque dermatitiszről van szó.

A Berloque dermatitisz egy fototoxikus reakció, amelyet az UVA sugárzásnak kitett bergapten, a bergamot olaj fotoaktív komponense vált ki. Az expozíció ezen kombinációja a melanogenezis és a hiperpigmentáció felerősödését idézi elő. A bergamot olaj fotóaktív komponense, a bergamot lime-ból , Citrus bergamia származik, és a parfümök és illatanyagok népszerű összetevője.

A Berloque dermatitis nevét a francia berloque szóból kapta, függő ékszert, medált jelent.

Folyadékcseppek helyén, a kölnivíz alkalmazása után a napsugár hatására barnás elszíneződés jelenik meg.

A terápia célja elsősorban a bergamot olajat tartalmazó parfüm használtának mellőzése a napnak kitett bőrfelületen. Ha a Berloque dermatitis a feltételezett diagnózis, minden bergamottolajat tartalmazó parfüm kerülendő.

A parfümöket ruhával fedett felületeken kell viselni, nem pedig napsugárzásnak kitett testrészeken.

A páciensnek akut fázisban, jelentősebb tünetekkel, a nedves borogatás segíthet, vagy akár egy rövid helyi szteroidos kúra is hasznos lehet.

A barna foltok a Berloque dermatitisz természetes lefolyása esetén több hónap után spontán megszűnnek, de egyes elváltozások sokkal tovább is fennmaradhatnak.

Lehetőség szerint kerülje az erős napfényt, a szoláriumok használatát, és erős 50+ fényvédőt vigyen fel a bőrére, amely az UVA és UVB spektrumban is aktív védelmet nyújt.

Ha a pigmentáció tartós és esztétikai zavart jelent az Ön számára, forduljon bőrgyógyász szakorvoshoz !

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595