Prosztatarák – Mikor érdemes elkezdeni a szűrést?

Prosztatarák – Mikor érdemes elkezdeni a szűrést?
04.07.2023. 17:42

A prosztatarák gyakran tünetmentes, amíg a betegség nem előrehaladott. A szűrés segíthet a rák korai felismerésében, amikor a kezelés jó esélyekkel van.

A prosztata egy gesztenye alakú, 3-4 cm méretű mirigy, amely a hólyag és a hímvessző között helyezkedik el.

Gyakori hogy az idősebb férfiak dülmirigyében rákos sejt található. 

Ezek a sejtek általában lassan növekednek, a legtöbb férfinál nem okoznak tüneteket és nem befolyásolják az egészséget. Hogy pontosan miért halad előre egyes férfiaknál a prosztatarák, másoknál pedig nem, az továbbra is rejtély. 

Az korosodó férfiaknál sokkal nagyobb a kockázat a prosztatarák kialakulására, mint a fiatalabbaknál. Ha a férfi rokonai között valakinél prosztatarákot diagnosztizáltak, petefészek-, mell-, vastagbélrákot, hasnyálmirigyrákot vagy génmutációt fedeztek fel (például BRCA) nagyobb valószínűséggel alakul ki prosztatarák, mint akinek családtagjainál nincs hasonló betegség. Úgy tűnik, hogy az egészséges életmód – séta, sport, kiegyensúlyozott táplálkozás –csökkenti a rosszindulatú dülmirigy daganat előfodulásának lehetőségét.

A prosztatarák kezelése a műtét és a sugárterápia. Ezek a protokollok gyakran mellékhatásokat váltanak ki, inkontinenciát és merevedési zavarokat.A korai műtéti vagy sugárkezelés nem feltétlenül jelenti a teljes gyógyulást, ezért az új stratégia az orvosi megfigyelés.

Az alacsony kockázatú dülmirigyrák időszakos ellenőrzése javasolt. A kezelést akkor kell megkezdeni, amikor a daganat növekedni és terjedni kezd.

A prosztatarák szűrését a férfiak 40-es éveiben kell elkezdeni.

A PSA teszt a prosztata-specifikus antigén szintjét méri a vérben. A PSA a prosztata sejtjei által termelt fehérje. Mivel a rákos sejtek hajlamosak több PSA-t termelni, a PSA-szint emelkedése jelzi hogy gond van. ki kell emelni azonban azt is hogy vannak más jóindulatú állapotok is, amelyek előidéztik a PSA növekedését.

A PSA a szűrés elsődleges eszköze, a tünetmentes egészséges férfiak vizsgálata. Amint a prosztatarák diagnózisát a biopszia is megerősíti, 

a PSA-t rutinszerűen alkalmazzák kockázatértékelésre a daganat alacsony  foku malignitása esetén. A PSA szint ellenőrzése belátást nyújt a páciens  kezelés utáni állapotába.

Urológusa a PSA-tesztet alkalmazza annak kimutatására, hogy a kezelés sikeres-e vagy aktiválódott-e újra a daganat.

A PSA-szűrés mellett, az eredményektől függően, kezelőorvosa javasolhat:

  • Rektális digitális vizsgálatot
  • Biopsziát
  • Free PSA Laboratóriumi Tesztet
  • MRI diagnosztikát

 

Szerző : Dr Aleksandar Pejin, Urológus szakorvos

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595