Mennyire sérültek érzelmei? Bipolaris affektív zavar

Mennyire sérültek érzelmei? Bipolaris affektív zavar
12.12.2022. 10:08

Bipoláris affektív zavar a hangulatzavarok csoportjába tartozik, melynek fő jellemzője az érzelmek sérülése, és ennek következtében a többi emberi szféra zavara.

Az fokozott és a jó hangulat váltakozó fázisai, megnövekedett önbizalommal és hiperaktivitással , másrészt az indokolatlan szomorúság, örömvesztés, energiahiány és fáradtság , valamint
a fázisok közötti felépülés jellemzik a borderline megbetegedést.

Vegyes formák is létezhetnek, amikor a mánia és a depresszió tünetei ugyanabban az epizódusban jelentkeznek, ahol a hangulati ingadozások több órán át is eltarthatnak.

Egyes esetekben a betegek elvesztik kapcsolatukat a valósággal, és a viselkedés kritikátlanná válik. A környezet furcsának, bizarrnak tartja ezt a viselkedést, , felismeri hogy valami történik, míg egyes esetekben az egyénre jellemző gyakori viselkedéseként fogadja el.

Ha nem kezelik, a szakaszok akár 6 hónapig is eltarthatnak.

A genetika jelentős szerepet játszik a rendellenesség megnyilvánulásában.

Bármely életkorban előfordul, de leggyakrabban a húszas években.

A borderline affektív zavarban szenvedők gyakran használnak pszichoaktív szereleket így egyszerre jelentkezhetnek bizonyos szorongásos zavarok vagy akár öngyilkossági szándek.

Amikor a hangulatról beszélünk, kihangsúlyozzuk hogy normális, hogy minden embernek ingadozó érzelmei is vannak. Ezért óvatosnak kell lenni egy szokványos állapot és jellem -amelyre részben és időnként mindannyiunk hajlamosak vagyunk-pszichiátriai megnevezésekor.

A BAZ diagnosztizálásához az szükséges, hogy a személy legalább egyszer átélje az eufória vagy fokozott öröm fázisát, amelynek a depressziós fázison túlmenően egy bizonyos ideig kell tartania.

Idővel a depresszió fázisai gyakoribbá válnak és tovább tartanak, és az epizódok felépülése után hajlamosak kiújulni, ezért a betegek néha szeretik azt mondani, hogy a mániás fázis jobban megfelel nekik, mert "vidámak" közben-a depressziós szakasz a “fájdalmas, nehéz, reménytelen”.

A borderline személyiségzavarnak, ciklotímiának, ADHD-nek is megvan a BAZ spektruma, ezért érdemes odafigyelni az egyes rendellenességekre jellemző különbségekre és hasonlóságokra.

A kezelést
Pszichiátriai gyógyszerekkel és pszichoterápiával együtt végzik. A kezelés összetett lehet, ezért nem szabad laikus módon megközelíteni a problémát pszichiáterrel való konzultáció nélkül. A legjobb eredményt a kombinált terápia adja.

Szerző: Dr Takács Tamás, Pszichiáter szakorvos

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595