Lipödéma-elhízásnak álcázva

Lipödéma-elhízásnak álcázva
21.08.2023. 09:29

Meglepő adat hogy a lipödémáról alig hallhattunk, holott az jellemzően a nők betegsége, amely a szebbik nem több mint 10%-át érinti. A férfiaknál nagyon ritka.

A lipödéma, azaz a zsírödéma a zsírsejtek kóros felhalmozódásával jár olyan területeken, mint az alsó lábszár, a combok és a karok.   

A lipödémát ne tévesszük össze az elhízással! Jellemzően nagy méretbeli eltérés látható a felső és az alsó test között. Fájdalmas lehet és befolyásolhatja a mindennapi életet. Hormonális eredetű, és akár a pubertáskorban is elkezdődhet , de a terhességgel, a terhesség fenntartása szolgáló hormonterápiával vagy a fogamzásgátló tablettákkal is előidézhető, a menopauza időszakától pedig rosszabbodik. A lipödéma fájdalmas lehet, és korlátozza a mindennapi tevékenységeket, például a gyaloglást még rövid távolságokon is. Gyakran tévesen diagnosztizálják mint, narancsbőrt, elhízást, lymphoedemát vagy fibromyalgiát. A cellulit csupán szépséghiba, amely a bőrön besüppedéseket és csomósodást okoz, minden egyéb tünet nélkül. A lipödéma nem ugyanaz mint a kövérség. A kialakuló zsírsejtek többlet folyadékkal és zsírral rendelkeznek, ami miatt a torzítja a bőr felületét, és megváltoztatja annak méretét, alakját, színét, szerkezetét és érzékenységét az adott területén, az alsó testen (térd, comb), a törzsön, csípőn, fartájon, hason és a felkaron. A folyadék felhalmozódása krónikus nyomást és fájdalmat okozhat az érintett testrészben.Különbséget kell tenni a lipödéma és nyiroködéma között is. Bár közös jellemzőik vannak, a lipödéma és a nyiroködéma nem azonos állapotok. A nyiroködémában szenvedő beteg nyirokrendszere elzáródott, ami azt jelenti, hogy a folyadék nem ürül ki megfelelően a szervezetből. A lipedema tünetei a test mindkét oldalán jelentkeznek. Ez vonatkozik a nyiroködémára,amelynél lehet egy egészséges és egy megnagyobbodott lába, ahol a nyirokerek nem működnek megfelelően. A limfödéma határ nélkül terjed, beleértve a kezet és a lábat. A lipödéma viszont megáll egy adott szakaszon vagy mandzsettát képez a csuklónál, a bokánál-ami az állapot jellegzetessége.

Mi az oka?

 • genetikai
 • hormonális eltérések vagy változások a pubertásban, terhesség alatt vagy a menopauzában
 • endokrinológiai betegségek
 • életmód
 • étkezési szokások

Melyek a tünetei?

A lipedema szimmetrikus duzzadást okoz az érintett területen.

Az alsó test, a comb, a térd és a vádli aránytalan a test többi részéhez képest. A felkaron látható leginkább a terület, ahol lipödéma alakulhat ki. A kar bőre annyira elnehezül, hogy elsorvad, és lelóg. A zsír halmozódás cellulit szerű .Ez a rendellenesség nagyon frusztráló és lehengerlő lehet, különösen, ha nem diagnosztizálják időben.

 Ha lipödémája van, a következőket is tapasztalhatja:

 • Fájdalom és érzékenység az érintett területen.
 • Krónikusan fáradtnak vagy rosszul érzi magát.
 • A véraláfutások könnyen megjelennek
 • Agyi köd-összpontosítási zavar, szétszórtság, feledékenység
 • A térd belső részén zsírpárna alakul ki
 • Állás vagy mozgás után a lábai megduzzadnak
 • Kemény csomók vannak a bőr alatt.

Riasztó jel, amikor rádöbben hogy valami nincs rendben az egészségével, ha a diéta és a testmozgás nem segít – függetlenül attól bármennyire is igyekszik.

 Ha lipödémája van, úgy érzi, hogy  Ön már nem tehet semmit-de ez így nem igaz!

Kezelhető-e a lipödéma?

A lipödéma progresszív betegség -a lipödémát kezelhetik, de nem gyógyítható meg teljesen.

Ha nem kezelik, fokozatosan ronthat a bőr rugalmasságán, korlátozza a mozgását, így csökkentve önbecsülését és életminőségét is. Ezenkívül növeli a vérrögképződés és a lymphoedema kialakulásának esélyét, ami akár bőrfekélyhez, fertőzésekhez és a nyirokrendszer súlyos elzáródásához vezethet.

Könnyen előfordulhat, hogy az orvos félrediagnosztizálja és Önt túlsúlyosnak vagy elhízottnak írja. 

Amennyiben kételyei vannak-konzultáljon tapasztalt érsebésszel és plasztikai sebésszel is!

A lipödéma nem csak kozmetikai probléma. A terápia célja az életminőség javítása sebész szakorvosi beavatkozással, például zsírbontással vagy zsírleszívással.

A lipödéma kezelésére szolgáló eljárások, javallatok,  segítenek csökkenteni a fájdalmat, duzzanatot és nehézség érzetet a lipödémás szövetben. Ilyen a nyirok masszázs és az elasztikus harisnya viselése. Helyileg alkalmazott készítmények nem igazán javíthatnak a betegségen.

Az étrend és a testmozgás módosítása segíthet a tünetek enyhítésében, viszont egymagában nem szünteti meg a rendellenességet.                                                                          

Szerző : Dr Lasinger Laura, Bőrgyógyász szakorvos

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595