Lichen sclerosus

27.01.2023. 12:48

A lichen sclerosus egy krónikus progressziv limfociták által közvetitett gyulladásos bőrbetegség.

A nőknél gyakoribb mint a férfiaknál. Oka ismeretlen. Korrelációba hozható genetikai hajlammal, hormonális státusszal, autoimmunitással, mechanikai traumával valamint fertőzéssel.

A test bőrfelületén bárhol kialakulhat, különös predilekcióval a genitális régión.

Kezdeti fázisában tünetmentes és szemelöl téveszthető a beteg és akár a kezelőorvosa részéről is.

Az első elváltozások a bőrön/nyálkahártyán a jellegzetes porcelászerű , csontszinű, jól körülírt folt, amely lassan terjed vagy megjelenik több helyen is. Ezen részeken fokozatossan elvékonyodik és feszessé válik a nyálkahártya. A rugalmasság csökken, apró repedések is felbukkanhatnak emiatt, jelentős funkcionális zavart okozva amennyiben az urogenitlis felületeken alakul ki. A genitalis nyalkahártya csökkent érzékenysége kihatással lehet a sexuális funkciókra, a rideg és sérülékeny felületek könnyen berepednek, fájdalmat okoznak közösüléskor.

A férfiaknál vizelési nehézség is beállhat.

A genitalis régióban előforduló lichen sclerosus komoly psyichoszociális, sexualis és funkcionális zavart válthat ki a betegeknél. Ezért rendkivül fontos időben diagnosztizálni és megfelelő kezelési módszerekhez folyamodni.

Ma már a korszerű orvostudomány számos korszerű gyógymódot ismer, a klasszikus lokálissan alkalmazott kenőcsök, a sebészeti eljárások mellett az autolog plazmaterápia a PRP igéretes.

A plazmaterápia relativ újkeletű ezen bőrbetegség kezelésében, de kiemelkedő javulást eredményez, különössen az életminőségre nézve, tovabbá a tünetek enyhülését és a fiziológiás funkciok helyreállitását is elősegiti. A plazmaterápia mindenki számára elérhető módszer, ellenjavallata kivételes. Összesen 3-5 alkalomra van szükség, de a ciklusok száma teljesen egyénhez szabott a klinika képhez és a beteg állapotához idomitva.

Az orvos feladata hogy a hasonló panaszokkal hozzáforduló pácienseknél felismerjék a lichen sclerosus-t és alkalmas kiképzett szakorvoshoz utalják megfelelő kezelésre a beteget. 

Szerző: Dr Laura Lasinger, Bőrgyógyász szakorvos

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595