Szólaljunk fel-a női intimrégió elvékonyodása

Szólaljunk fel-a női intimrégió elvékonyodása
18.03.2024. 07:59

Mikor és miért fordul elő a nőknél az intim régió nyálkahártyájának elvékonyodása?

A nőknél bàmely korban előfordulhat hüvelyszárazság, amely különböző oknál fogva lép fel - hormonális hatás, vitamin- és ásványi anyag hiány, stressz, lichen sclerosus, kontakt allergia vagy fertőzések. Sajnos nem köztudott, de ez egy nagyon gyakori probléma, amelyet nyíltan meg kell beszélnie nőgyógyászával vagy bőrgyógyászával akinek tapasztalata van ebben a témakörben.

Figyeljünk fel arra, ha a nyálkahártya könnyen megsérül, berepedezik, csökken a rugalmassága, mindez égető, viszkető érzés kíséretében. A tünetek nehezítik vagy lehetetlené teszik a szexuális kapcsolatot, ami komoly kihatàssal lehet a nő lelki vilàgàra is: csökken a libidó, anorgazmia, depresszió és letargia alakul ki.
Az állapotnak a hangulatra és az önbizalomra gyakorolt hatása végett a pszichoteràpia hasznos lehet.

A menopauza tünetei, mint amilyenek a hőhullámok, éjszakai izzadás, alvászavar, agyköd, memória- és hangulat ingadozások, vulvovaginális szárazság, kellemetlen érzés és viszketés az intim régióban, a nyálkahártya sérülékenysége és a fájdalmas közösülés( dyspareunio), rendkívül zavaróak lehetnek azoknál a nőknél, akik természetes úton mennek át a változó koron. Hasonló a helyzet az indukált menopauzán átesett nőknél (petefészek eltàvolítás,, méheltávolítás, citosztatikus és sugárkezelés), akiknél jellemző, hogy fiatalabbak a menopauza bekövetkezésekor várható életkornál, és a tünetek is drasztikusabbak.
A mellrákban szenvedett nők több mint felének, hüvely sorvadásos tünete van.

Az trombocitákban gazdag plazma alternatív terápiát ígér a hüvely szárazság kezelésére.

A PRP egy rövid és hatékony beavatkozás, amelynél nem szükséges analgéziás-szedáció sem az altatàs. A kezelt beteg azonnal visszatérhet a mindennapi tevékenységeihez.

A fájdalom és a nyálkahártya nedvesség csökkenés attól függetlenül kialakulhat, hogy a nőnek van-e szexuális partnere vagy sem.

Az emlőrákban, a petefészek vagy más reproduktív szerv rosszindulatú daganatában szenvedő nőknél a nemi szerv károsodásának és a csökkent szexuális vágynak az etiológiája gyakran többtényezős, és fizikai, pszichológiai vagy patofiziológiai okokkal hozható összefüggésbe.

A hüvelyfájdalom és hüvelyszárazság általában enyhíthetők ösztrogén alapú helyi készítmények(ez utóbbi mellrákos pácienseknél NEM alkalmazható), kezdetben és csak rövid ideig alacsony erősségű szteroidos kenőcs vagy hosszútávon hialuronsav alapú krémek, síkosítók alkalmazásával.A modern orvostudomány biztonságos és jól bevált plazma terápiával -PRP-segít ezen a gyakori ès rendkívül kellemetlen állapotom.

Hölgyeim, nem szabad feladni! Engedjék meg, hogy orvosa segítsen! Kérjen időpontot bőrgyógyászához!

Szerző: Dr. Lasinger Laura, Bőrgyógyász és nemigyógyász szakorvos, Szabadka

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595