Övsömor-Herpes zoster

Övsömor-Herpes zoster
16.01.2023. 15:55

Az övsömört a Varicella Zoster vírus újraaktiválása okozza, amely a gerincoszlop hátsó gyökereinek ganglionjaiban hosszú ideig alvó fázisban volt olyan egyéneknél, akik már átestek a bárányhimlőn.

Az első tünet a bőr egyik szegmensében jelentkező fájdalom, amely mintha a mélyből jönne, és régiótól függően mellkasi szorítást, vese- vagy epekólikát, migrént, isiászt vagy más fájdalmas állapotot utánoz.

A bőrtüneteket napokig érzékenység, fájdalom vagy viszketés előzi meg, utána jelentkezik a bőrposodás.

Az övsőmört hidegrázás, láz vagy fejfájás is előrejelezheti.

A vírus okozta heves gyulladás következtében az idegrostok degenerációja lép fel, és hólyagok jelennek meg a bőrön, amelyek kezdetben átlátszó sárga folyadékkal telnek vagy akar vérrel is.Ezek 5 nap után kezdenek beszáradni.

A Varicella Zoster vírus aktiválásának okai:

- ismételt kitettség a vírusnak

- meglévő akut és krónikus betegségek (fertőzések vagy rosszindulatú daganatok)

- gyógyszerek

- érzelmi stressz

- kimerültség

-az immunitás csökkenése 

Nagyon fontos a betegség korai felismerése, hogy a terápiát az első 72 órában megkezdjük a vírusellenes gyógyszerek bevezetésével.

Az OHB12 injekciót 3-5 napig adjuk, majd áttérünk a tabletta formájában történő B-vitamin pótlásra, amely jelentős szerepet játszik az idegrostok védelmében és újrafelépítésében.

A neuralgia (idegfájdalom) enyhítésére gyakran fájdalomcsillapítókra és szteroidmentes gyulladáscsökkentő szerekre van szükség. A helyi kezelés elsősorban tünetes,a viszketés, az égető érzés csökkentése, a száraz hólyagok leszárítása céljából.Szükség esetén antibiotikumos krémeket vagy porokat javaslunk, amelyek megakadályozzák a bakteriális felülfertőződést.

A felépülés körülbelül 7-15 napig tart, de ez a beteg egészségi állapotától és életkorától függ.

Előfordulhat sajnos hogy a megfelelő kezelés ellenére a páciens kórházi ellátásra szorul.

Postherpetikus neuralgia

A Varicella Zoster egy akut neurológiai betegség, amely azonnali vizsgálatot igényel. A legtöbb esetben a bőrgyógyász ismeri fel és kezeli elsőként a zoster-t, azonban gyakran neurológus konzultációra is szükség van, illetve esetenként a szem- vagy fülkörnyéki lokalizáció miatt szem- vagy fül-orr-gégész szakorvost is bevonnak.

A varicella zoster vírus reaktiválódása gyulladásos és degeneratív elváltozásokat okoz a dermatóma érzőidegrostjai mentén, ahol csoportosuló hólyagocskák alakulnak ki és jelentős fajdalommal jár.

Átlagosan 48 órával a bőrelváltozások előtt preherpetikus neuralgia jelentkezik, melynek intenzitása az enyhe viszketéstől a mély, tompa fájdalomig változik, és aszimmetrikusan csak egy adott bőrfelületre terjed ki.

A 72 órán belüli időben történő terápia lerövidítheti a betegség lefolyását, enyhíti a kórképet és csökkenti a postherpetikus neuralgia kialakulását.

Ha a fájdalom a bőrtünetek eltűnése után is fennáll, akkor postherpetikus neuralgiáról van szó.

A kezelést neurológusnak, néha fájdalom specialistának kell végeznie. 

Szerző: Dr Lasinger Laura

Bőrgyógyász szakorovos

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595