Morgellon-kór: egy rejtélyes bőrbetegség

Morgellon-kór: egy rejtélyes bőrbetegség
08.06.2023. 13:58

A Morgellon-kór olyan állapot, amelyben az egyén meg van győződve arról, hogy paraziták vagy rostok jönnek ki a bőrből.

A betegségben szenvedők gyakran úgy érzik, mintha valami csípné őket vagy mászkálna a bőrükön, illetve “nano” reszecskék termelődnek bennük amelyek kikerülnek a bőrfelszínre. Gyakran bizonyíték révén tégelyben, dobozban összegyűjtött cérna szálakat, pöszmeteket, száradt apró rovarokat,
vagy azok részecskéit is magukkal hozzák a rendelőbe. A Morgellon-kórhoz kapcsolódó intenzív viszketés és sebek súlyosan befolyásolhatják az életminőséget.

Megtörténik kezdetben hogy a páciens megtévesztő elmondása ahhoz vezet hogy fertőzésnek ismerik fel a betegséget és sikertelenül végződik próbálkozásuk, mialatt a helyzet csak rosszabodik.A precíz Morgellon-kórt a diagnosztikát követően antidepresszánsokkal, antipszichotikus gyógyszerekkel, kognitív viselkedésterápiával és tanácsadással kezelik.

A Morgellon-kórban szenvedők a következő jelekről és tünetekről számolnak be:

  • Bőrkiütések vagy sebek, amelyek intenzív viszketést okozhatnak
  • Kúszás és mászkálás érzése a bőrön és a bőr alatt, gyakran a rovarok mozgásához, szúrásához hasonlítják fonalas, szálas anyag képződik a bőrben és
  • kerül ki a bőrfelszínre
  • Koncentrációs nehézség
  • Depressziós hangulat

Mit tudnak a kutatók a Morgellon-kórról?

Az egyik legnagyobb tanulmány feltárta, hogy a betegséget nem fertőzés vagy paraziták okozzák. Morgellon-kórban szenvedő embereknél megmagyarázhatatlan dermatopátiárol van szó. A tanulmány kimutatta, hogy a bőron a viszketés-vakarás következtében kialakult sebekben a szálacskak, részecskék jelenléte a ruházatból származó szövetszálak vagy egyéb szennyeződés feltapadásával magyarázható, nem pedig a bőrből kilépő rostokkal vagy nano-részecskékkel. A Morgellon-kórt leggyakrabban középkorú nőknél észlelik, és tünetei nagyon hasonlóak pszichés betegség tüneteihez, amelyekre a paraziták általi fertőzésről alkotott téves meggyőződés jellemző (téveszme-delúzió).

Hogyan megbirkózni a Morgellon-kórral?

A Morgellon-kórhoz kapcsolódó jelek és tünetek aggasztóak lehetnek és e pszichodermatózisban szenvedők igénylik az empátiás kezelést.
Amennyiben ezen állapot jeleit és tüneteit véli felismerni , keressen fel olyan orvost, aki megérti aggodalmát, alapos vizsgálatot végez és megbeszéli Önnel a kezelési lehetőségeket.

  • Legyen türelmes még kezelőorvosa pontos diagnózist állít fel.
  • Beszéljen orvosával nyíltan. Fontolja meg tünetei különböző okait, és beszéljen a kezelési lehetőségekről.
  • Egyéb pszichés állapotok esetén kérjen pszichiáter véleményt- szorongás, depresszió vagy bármely más olyan lelki állapot kezelésében, amely
  • befolyásolhatja gondolkodását, hangulatát vagy viselkedését.

Szerző: Dr Lasinger Laura , Bőrgyógyász szakorvos

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595