MAMMOGRÁFIA

MAMMOGRÁFIA
06.10.2023. 08:43

A mammográfia a mell röntgens felvételzése, és a legérzékenyebb diagnosztikai módszer az emlőrák korai felismerésére. A mammográfiás szűréseket, a Szerbiai Egészségügyi Minisztérium ajánlása szerint, a tünetmentes, 45-69. életév közötti nőknél végezzük. A cél az egészen kis daganatok felfedezése korai fázisban, amelyek nem tapinthatók és nem okoznak panaszokat.

Diagnosztikai mammográfiát azoknál a betegeknél végzünk, akiknek tünetei vannak:

  • Fájdalom
  • Tapintható csomó
  • Váladékozás a mellből
  • Behúzódott mellbimbó
  • Bőrmegvastagodás

A mammográfia egy egyszerű és gyors módszer, nem igényel különleges előkészületet. A vizsgálat előtt ne használjon krémeket és dezodoránt az emlő és a hónalj régióra, mert azok artefaktumokat okozhatnak és nehezítik a felvétel leolvasását! A mellet két irányból filmezzük, kisebb kompresszió alatt, hogy jobb kontrasztú kép készüljön és csökkenjen a sugárzási dózis.

Az alkalmazott RTG sugarak lágyak, nem hatolnak be a mellkas mélyebb szerkezeteibe és kicsi a sugárzás. A mammográfiát a ciklus postmenstruális fázisában javasolt végezni. Ha a vizsgálat megfelelően zajlik, és nincs szükség a felesleges ismétlésre, akkor a sugárzási kockázat elhanyagolható.

A mammográfiás felvételeken a mell jó- vagy rosszindulatú folyamatait, kalcifikációkat, különböző árnyékokat, a mell felépítésbeli eltéréseit, asszimetriáját, valamint a hónalj nyirokcsomói megnagyobbodását tudjuk szemlélni.

A mammográfiai ellenőrzést 2 évente végezzük, amennyiben a radiológus vagy kezelő szakorvos nem követeli meg 1 évente a meglévő lelettől függően.

A mammográfia előnyei többszöröse a sugárzás okozta esedékes ártalmához viszonyítva.

Szerző: Dr. Fodor Fir Orsolya, radiológus szakorvos

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595