Lúdbőr - Keratosis pilaris

Lúdbőr - Keratosis pilaris
21.08.2023. 09:33

A keratosis pilaris nagyon gyakori bőrbetegség, amely a serdülőkorban és fiatal felnőttek több mint 50%-át érinti. A Keratosis pilaris kis szőrtűsződugók sokaságában nyilvánul meg, amelyek tövisszerűen emelkednek ki a bőrfelszínen a felkaron és a combon. Úgy néz ki, mint amikor hidegtől libabőrösek leszünk. Érintésre itt a bőr durvább, érdesebb és szárazabb. A patogenetikai mechanizmus a keratin túlzott termelésén és a haj gyökerében való halmozódásán alapul. Valójában a keratosis pilarist a szőrtüsző felső részének rendellenes keratinizációja okozza, ahol a keratin tölti ki a tüszőt .

Genetikailag az autoszomális domináns öröklődésű. Filagrin mutációt fedeztek fel , amely a bőr védőrétegének működésében kulcsfontosságú fehérje.

Az állapot télen gyakran súlyosbodik, mert a bőr télen szárazabb, részben a levegő nedvességtartalmának csökkenése miatt, ami hozzájárul a kiszáradáshoz, másrészt a vastag ruházat súrlódása végett. A keratosis pilaris gyakran az ichthyosis és az atópiás dermatitis klinikai képének részeként fordul elő.

Melyek a keratosis pilaris  tünetei?

A betegek a bőrük megjelenésére panaszkodnak, a száraz, megvastagodott bőrre, amely érdes tapintású. Ezek a kis dudorok," tövisek" lehetnek bőrszínűek vagy barnák. A bőr érdes, száraz, néha perifollikuláris bőrpír és időnkénti viszketés is előfordul.

A keratosis pilaris a felkar és a comb extensor felületén a jellegzetes. Ritkábban a hátat, a törzset, a mellkast, az arcot és a végtagok disztális részeit érinti.

A keratosis pilaris néha az arcbőr kipirosodásával és pigmentációjával (erythromelanosis folllicularis facei et coli és keratosis pilaris rubra faciei) jár, a szemöldök szőrzet elvesztésével (ulerythema ophryogenes) vagy az arc feletti apró atrófiához társul (atrophoderma vermiculatum).A diagnózis a klinikai vizsgálat során könnyen felállítható- apró bőrszínű dudorok, melyeket néha erőteljes bőrpír szegélyez a szőrtüsző körül, érintésére pedig érdes.

A dermoszkópiával megfigyelhető a szőrszár rendellenességei – vékony, rövid, feltekeredett vagy benőtt a stratum corneumban. Néha hámlás és bőrpír jelentkezik.

Szövettani jellemzői az epidermális hyperkeratosis, hypergranulosis, elzárult szőrtüszők és enyhe felületes perivaszkuláris limfocita infiltrátum.

Elkülönítő diagnózis:

 • Atópia
 • Folliculitis
 • Milia
 • Phrynoderma (A-vitamin-hiány okozta bőrbetegség)
 • Lichen nitidus
 • Lichen spinulosus

Hogyan tudjuk kezelni?

 • Rendszeres bőrradír szivaccsal vagy dörzs kesztyűvel
 • Hidratáló krémek alkalmazása, keratolitikumokkal - karbamid, szalicilsav, tejsav vagy alfa-hidroxisav
 • Helyi retinoid tartalmú kenőcsök alkalmazása
 • Gyenge vagy közepes erősségű helyi szteroidok rövid távú alkalmazása enyhíti a viszketést
 • Béta karotin tabletta 

Mire számíthat ha Önnél erről a jelenségről van szó ?

A keratosis pilarisra nincs specifikus gyógymód, azonban a tünetek gyakran megszűnnek vagy enyhülnek a felnőttkor során, többnyire a megfelelő bőrápolásnak köszönhetően.

Szerző: Dr Lasinger Laura , Bőrgyógyász

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595