Kullancs-csípés

27.08.2022. 23:15

Szerző: Dr Lasinger Laura, dermatovenerológus

A kullancsok állatok és emberek vérével táplálkoznak, és fertőző betegségeket terjeszthetnek.

Hazánkban a legelterjedtebb erdei kullancs az Ixodes ricinus.

A kullancsok aktivitása a hőmérséklettől és a páratartalomtól függ, ezért szezonális aktivitás jellemzi őket – tavasszal és kora nyáron, sőt kora őszig a legaktívabbak és a legnagyobb számban vannak.

A növények levelein, a sétaút mellett, kertekben, réteken, piknikezőhelyeken, parkokban, sportpályákon, a szabadban, a természetben és az erdőben rejtőznek.

A kullancsok olyan fertőző betegségeket terjesztenek, mint a Lyme borreliosis és a kullancs által terjesztett meningoencephalitis.

Természetben sétálva, kikapcsolódáskor vagy a szabadban végzett munka során érdemes gondolni a kullancscsípés lehetőségére. 

Mit javaslunk Önnek?

- Kerülje el a kullancsok által lakott területeket; az ilyen területeken kijelölt utakon járni - semmiképpen sem vonszolva és mászva a bokrok között, hagyva a dolgokat a bokrokon / füvön és a földön, gyepen fekve.

- A természetben való tartózkodás során viseljen megfelelő lábbelit és ruházatot

- Riasztószerek – kullancsriasztó szerek – alkalmazása a szabaddá vált testrészekre. Több órán át védelmet nyújtanak a kullancscsípés ellen.

- Vizsgáljuk meg magunkat, ruhákat, háziállatokat, ha sétálni vittük, takarót vagy egyéb holmit, amit magunkkal vittünk és a pázsiton vagy a bokrok melletti padokon hagytunk, mindig a természetből való visszatérés után.

- A kullancsok általában étkezés előtt több órán keresztül keresik a csípés helyét. Különös figyelmet kell fordítani a fül, a tarkó, a nyak, az ágyék, a hónalj, valamint a térd és a köldök mögé. 

Kullancscsípés esetén hogyan reagaljunk?

-Amennyiben lehetősége van a kullancsot azonnal eltávolítani : A kullancsot csipesszel kell megtartani közvetlen a bőr felszín felett, és enyhe, de folyamatos húzással eltávolítani, ügyelve arra, hogy a test ne sérüljön, és a kihúzáskor ne maradjanak részek a bőrben.

Ha nem biztos abban, hogy ez sikerülni fog, forduljon orvoshoz. Tudni kell, hogy ha később vesznek észre egy kullancsot, akkor fertőzés léphet fel – ilyenkor célszerű orvosi segítséget kérni.

  • Ne kezelje a kullancsokat a bőrön alkohollal vagy olajjal, mert a kullancs elpusztulása az emberben kiüríti a hasüreg tartalmát, és így továbbítja a fertőzést, ha fertőzött.
  • Ne érintse meg a kullancsokat kézzel, csak csipesszel.
  • A kullancs eltávolítása után a csípés helyét fertőtlenítőszerrel kell bekenni.
  • Tájékoztassa a kullancscsípett személyt a lehetséges helyi és szisztémás fertőzés tüneteiről.

A fertőzés azonosítása

PCR TESZT BORRELIA BURGDORFERI (a kullancsból)

Kullancs(élve, levegővel ellátott tégelyben, vízzel megnedvesített paíron/gézen, ha a kullancs már nem él, akkor fagyasztóba kell tenni, és szállítás közben 96%-os etanolba kell meríteni) 

A Borrelia Burgdorferi elleni antitestek 6 hét múlva mutathatók ki ( kullancscsípéses személy véréből).

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595