Kortikoszteroidod krémekkel való visszaélés

Kortikoszteroidod krémekkel való visszaélés
12.02.2024. 13:34

A kortikoszteroidok komoly gyógyszerek, amelyeket számos betegség kezelésében alkalmaznak, szisztémásan injekciós oldatok, tabletták vagy helyileg krémek vagy kenőcsök formájában. Értékes gyógyszerként kizárólag orvos javaslatára használják, aki pontosan tudja, mire való az adott típusú gyógyszert.

Léteznek különböző erősségű készítmények, amelyeknek meghatározott rendeltetésük van - bizonyos bőr- és nyálkahártyamegbetegedésekre, adott testeszekre,, meghatározott életkorra.

Gyengébb hatású, alacsonyabb koncentrációban tartalmaznak kortikoszteroidokat például a szemkenőcsök - amelyek könnyen felvihetők a szemhéjra, gyengéd szerkezetűek és nem okoznak irritációt. Különleges összetételű kortikoszteroidokat tartalmazó készítmények is léteznek, amelyeket a szájüregben is alkalmazhatók, vagy zselé formájában a fej hajjal benőtt felületeite.

Amikor a betegek saját kezükre , hozzá nem értő személy javaslatára vagy az internet nem ellenőrzött forrásaiból értesülve vásárolnak kortikoszeroidos kenőcsőt, a legtöbbször hibát követnek el, és ahelyett, hogy gyógyítanák, nagyobb problémát okoznak vele a bőrön.

A szteroid gyógyszerek erős gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően általában gyors, de csupán átmeneti javulás tapasztalható.

Hogyan hat a helyileg alkalmazott kortikoszteroid a bőrére?

- álcázza a gombás betegségeket
- megváltoztatja a rosacea, seborrheás dermatitisz, lupusz és akne klinikai képét, ha az adott elváltozást az arcon kezelik
- gyermekeknél a bőr elhalványulásához és elvékonyodásához vezet akár rövid használat után is
- hosszan tartó alkalmazása visszafordíthatatlanul elvékonyítja a bőrt és a nyálkahártyát, valamint telíti a receptorokat és a bőrbetegség már nem reagál rájuk
- a magas koncentrációs erős kortikoszteroidok gátolják a gyengébb kategóriájú kortikoszteroid ismételt alkalmazásának lehetőségét - vagyis hatástlaná válnak.
- száraz és elvékonyodott, érzékeny bőrre alkalmazva ellenhatás érhető el - mert a bőr még erősebb gyulladással védekezik
- elősegíti a candida növekedését
- lassítja a herpesz és a vírusos szemölcsök gyógyulásátIgen, a kortikoszteroid nagyon erős fegyver, amelyet a bőrgyógyászok sikeresen alkalmaznak bizonyos dermatózisok kezelésére.

A pácienseknek azonban nem kellene alkalmazhatni saját megfontolásból kortikoszteroidos krémeket. A meglévő bőrbetegség diagnosztizálása és a további terápia kiválasztása is megnehezül, miközben a gyógyulás késleltetett.

Lehet, hogy valaki krónikus bőrbetegsége céljából felírt kortikoszteroidot használ, de ez nem jelenti azt, hogy ugyanaz a krém ideális lesz az Ön számára.
A népszerű krémek és kenőcsök, Sinoderm, Triderm, Elokom, Diprosalik, Hidrocycline, és összetételükben kortikoszteroidokat tartalmaznak – ne használja bőrgyógyász véleménye nélkül!

Bízza szakemberre hogy melyik bőrbetegségre, milyen helyre és mennyi ideig kell alkalmazni a gyógyszeres kenőcsöket!

Szerző:Dr Lasinger Laura Bőrgyógyász szakorvos

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595