KERATOSIS SEBORRHOICA

KERATOSIS  SEBORRHOICA
02.03.2023. 10:49

A szeborreás keratózis vagy közismert nevén időskori szemölcsök esetében a hámsejtek jóindulatú bőrelváltozásáról beszélünk.

A szeborreás keratosis ártalmatlan folt, amely a felnőttkorban gyakran jelenik meg a bőr öregedésének jeleként. Van akinél több száz is kialakulhat. A seborrhoeás keratosis a bőr jóindulatú daganata, amelyet bazális sejtes papillómának vagy időskori szemölcsnek is neveznek. A szeborrhoeás keratózisok nem premalignus daganatok.

A szeborrheás keratózisok rendkívül gyakoriak. Becslések szerint a 60 év feletti felnőttek több mint 90%-ánál van egy vagy több ilyen.

Miért alakul ki a szeborreás keratózis?

A seborrhoeás keratózisok pontos oka nem ismert, az elnevezés megtévesztő, mert nem korlátozódik a seborrhoeás eloszlásra (fejbőr, arcközép, mellkas, hát felső része), mint a seborrhoeás dermatitis esetében. Az idővel a seborrhoeás keratózisok száma egyre nő.

Vannak, akik ezt a hajlamot megöröklik.

A seborrhoeás keratózisokban az FRFR3, PIK3CA, RAS, AKT1 és EGFR gének stabil és klonális mutációija vagy aktiválása található.

Eruptív szeborreás keratózisok napégést vagy bőrgyulladást követhetnek.A bőrfelületek súrlódása lehet az oka annak, hogy a test redőiben megjelennek.

A szeborreás keratozis a szoláris lentigóból is eredhet ami az UV sugarak hatásával hozható összefüggésbe.

Hogyan tudjuk felismerni a szeborreás keratozist?

Lapos vagy domború papulák vagy plakkok 1 mm-től több cm átmérőjű bőrszínű, sárga, szürke, világosbarna, sötétbarna, fekete vagy többszínű, síma, viaszos vagy rapacsos felületű, magányosan vagy csoportosulva, a fejbőrön, a mell alatt,a gerinc felett vagy az ágyékban.

Úgy tűnik, mintha a bőrfelülethez tapadnának. A seborrhoeás keratózis kialakulhat a bőr bármely területén, a tenyér, a talp és nyálkahártyák kivételével. 

A seborrhoeás keratózisok változatai:

Solaris lentigo: lapos, körülírt pigmentált foltok a napfénynek kitett helyeken

Dermatosis papulosa nigra: kicsi, kocsányos és erősen pigmentált seborrhoeás keratózisok sötétebb bőrű egyének fején és nyakán

Stukkó keratózisok: szürke, fehér vagy sárga papulák az alsó végtagokon

Inverz follikuláris keratosis

Large Cell akantóma

Lichenoid keratosis

Nagyon ritkán az eruptív seborrhoeás keratózisok belső rosszindulatú daganatot, leggyakrabban gyomor adenokarcinómát jelezhetnek. A paraneoplasztikus szindróma a Leser-Trélat jeleként ismert. Az eruptív seborrhoeás keratózisokat, amelyek nem kapcsolódnak rákhoz, néha úgy írják le, mint a Leser-Trélat pszeudo jelét.Eruptív és irritált seborrhoeás keratózisok gyógyszer mellékhatásaként is előfordulhatnak, mint például az adalimumab, vemurafenib, dabrafenib, 5-fluorouracil és a számos kemoterápiás gyógyszer.

Az irritált seborrhoeás keratozis egy gyulladt, vörös és hámosodó, kérges elváltozás amely körül ekcéma alakulhat ki.

A szeborreás keratozis diagnózisa egyszerű- klinikailag kép alapján történik. Úgy ismerhető fel mint egy jól körülhatárolt szemölcsös plakk amely a bőrfelszinére tapadt.

Elkülönítő diagnózis: anyajegy, bazalióma, laphámsejtes melanoma, virusos szemölcs

Dermoszkópia: többszörös narancssárga vagy barna rögök (a bőrfelszíni repedések keratinja miatt), fehér miliaszerű rögök és ívelt vastag bordák és barázdák, amelyek cerebriform mintázatot alkotnak.

Kétség esetén, a szeborreás keratosis biopsziája vagy diagnosztikai sebészeti kivágása szükséges.

A seborrheás keratózis kezelése

Az egyedülálló szeborreás keratozis igény szerint könnyen eltávolítható. Az eltávolítás oka lehet, esztétikai, szubjektív (viszketés) vagy ha gyakran beleakad a ruházatba.

Eltávolítására használt módszerek a következők:

•Rádióhullámos műtét (elektrokauterizáció)

•Krioterápia (ismételt kezelések) Curettage

•Ablatív lézerműtét

•Fokális vegyi hámlasztás TCA

Nincs egyszerű mód több elváltozás egyetlen alkalommal történő eltávolítására.

A szeborreás keratózisok megelőzésének módja nem ismert.

Szerző: Dr Lasinger Laura, Bőrgyógyász szakorvos

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595