Hogyan képzeljük el az exoszómákat?

Hogyan képzeljük el az exoszómákat?
04.04.2024. 10:20

Az exoszómák apró részecskék, amelyek tele vannak értékes növekedési faktorokkal és citokinokkal, amelyek a sejtek közötti jelrendszer résztvevői, és nagyon fontos szerepet játszanak a szöveti károsodások helyreállításában az egész szervezetben.

A vérlemezkékben gazdag plazma (PRP) molekuláris hírvivő anyagokban gazdag. Aktiváláskor a vérlemezkék növekedési faktorokat és citokineket szabadítanak fel, akár szabad formában, akár exoszómák formájában, amelyek elősegítik a szövetek regenerálódását. A PRP a betegek saját véréből származó plazmakészítmény, melynek célja a vérlemezkék számának és a terápiás hatást kifejtő molekuláris mediátorok koncentrációjának növelése. A növekedési faktorok és gyulladásgátló citokinek számos betegség és állapot kezelésében alkalmazhatók. A növekedési faktorok és a citokinek exoszómáknak nevezett nanorendszerekbe lehetnek zárva, vagy szabadon keringhetnek, mint az aktivált vérlemezkék származékai. A PRP autológ transzplantációs eljárás, amely során a páciens saját véréből nyert trombocitában dús plazmát, adott régióba visszafecskendezünk.
Újdonság hogy a növényekből, például a rózsákból származó őssejtek elérhető forrásai a potenciális regeneráló ágenseknek, exozómáknak, és alkalmazásuk nem korlátozódnak egy meghatározott személyre. Ezek az exoszómák hasznosak a kollagénszintézis stimulálására, a revaszkularizációra és még sok másra is, így fokozzák a szövetek gyógyulását és serkentik a fiatalodást.
A növényi eredetű őssejtekből származó exoszómák, érdekes választást jelentenek a "micro-needling" eljárás, a PRP kezelés és egyéb esztétikai beavatkozás mellett. Néhány szabadalmaztatott termék, mint pl.az Exobalm, 7.5 millió exozómát tartalmaz könnyű textúrájú kenőcsben. A rózsával megihletett tudomány terméke egy apró varázslat üvegdobozban, a fiatalos, sugárzó megjelenésért. Jól hangzik, nem igaz?
Bőrünk és hajunk fiatalos és egészséges megjelenése mindannyiunk
örök vágya. Bőrgyógyászként mindig a legtermészetesebb módszereket részesítem előnyben, amikor szövetek helyreállításáról, a atrófiás bőrbetegségek gyógyításáról, illetve a bőr öregedésének lassításáról van szó.

Szerző: Dr Lasinger Laura, Bőrgyógyász szakorvos

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595