Hogyan kezeljük a bőr fertőzésit a terhesség alatt?

Hogyan kezeljük a bőr fertőzésit a terhesség alatt?
04.04.2024. 10:12

A bőrfertőzés biztonságos kezelése a terhesság alatt
Számos helyi és szisztémás gyógyszer biztonságos a bakteriális, vírusos és gombás fertőzésekben szenvedő terhes nők kezelésére. Bizonyos gyógyszereket kerülni kell, vagy csak óvatosan alkalmazhatunk a terhesség alatti, a lehetséges kockázatok miatt.

A kismamák bakteriális fertőzéseinek kezelése:

 

Impetigo: Az első váasztás a helyi mupirocin , az orális pedig az első generáció cefaloszporinok és az orális dicloxacillin.
Cellulitis: Az ajánlott kezelések az orális vagy intravénás penicillin, orális első generáció cefaloszporinok és orális dicloxacillin
Tályogok(absceessus): Sebészeti incizió.
Amikor várandós beteget kezelünk,megpróbálunk a lehető legkevesebb gyógyszert alkalmazni, amikor csak lehetséges.

Az atópiás dermatitiszben szenvedő betegnél előfordulo másodlagos bőrfertőzés – első választás az orális antibiotikumos terápia penicillinnel, első generáció cefaloszporinokkal vagy dicloxacillinnel.

Gombás fertőzések

A Clotrimazol (Canesten) az első választás a tinea corporis helyi kezelésére, ezt követi a mikonazol, majd a ketokonazol (Nizoral). Korlátozott adatok állnak rendelkezésre a lokális terbinafinről (Lamisil) és a ciklopiroxról a terhesség alatt, de valószínűleg biztonságosak.

A nystatin biztonságos, de kevésbé hatékony, mint a többi. Egyéb antimikotikumok közé tartozik a klotrimazol, a mikonazol és a ketokonazol helyi kezelésként.

A tinea versicolor terhesség alatti helyi kezelésére a klotrimazol vagy mikonazol korlátozott alkalmazása biztonságosnak tekinthető. A cink-pirition szappan vagy sampon helyileg alkalmazható nagyobb felületeken is.
Óvatosság ajánlott a szelén-szulfid (Selsun Blue) használatakor, mivel a a túlzott használata vetéléssel hozható összefüggésbe. A korlátozott alkalmazás biztonságosnak tűnik- a páciens csa kisebb testfelületeken használhatja.

A szisztémás gombaellenes kezeléseknél a flukonazol (Diflucan), a ketokonazol (Nizoral) és az itrakonazol alkalmazása kerülendő terhesség alatt a craniosynostosis, a veleszületett szívhibák és a csontrendszeri rendellenességek kockázata miatt.

A Griseofulvin nem javasolt terhesség alatt.

Úgy tűnik, hogy az orális vagy helyileg alkalmazott terbinafin nem jár fokozott kockázattal terhes nőknél Természetesen várhatunk a terhesség után is az onychomycosis kezelésével!
Vírusos fertőzések

A herpes simplex esetében az acyclovir (Zovirax) a legjobb választás.

 

A humán papillomavírus (HPV) kezelésére szolgáló cantharidint és imiquimodot (Aldara) kerülni kell terhesség alatt, csak úgy mint a Podofilotoxin, Podophyllin, mivel rendkívül veszélyesek lehetnek a terehességre nézve.

Szerző: Dr Lasinger Laura, Bőrgyógyász

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595