Hogyan kezelhetők a nemi szervi szemölcsök?

Hogyan kezelhetők  a nemi szervi szemölcsök?
12.02.2024. 13:51

A genitális szemölcsök - Condylomata, a férfiaknál és nőknél egyaránt előforduló , szàzadunk egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegségnek számít. Akik nem használnak óvszert , a még nem elégé megismert partenükkel, valójában egészségüket kockáztatják.

A condyloma egy rendkívül fertőző szexuális úton terjedő betegség, amelyet a humán papilloma vírus okoz.

A HPV fertőzés huzamosan fennmaradhat és tünetmentesen is létezhet,, ami megnehezíti a hordozó azonosítását. Amikor lappangási idő után kialakulnak, a humán papilloma vírus elváltozásokat okoz, amelyeket a beteg vagy az orvos észlel.

Klinikailag, többnyire apró bőrszínű kinövésekről van szó, amelyek száma esetenként több százra tehető, és hosszú idő után karfiolszerű szürke vagy barna lágy struktúrák jönnek létre, amelyeket bonyolultabb eltávolítani.

A jellegzetes elváltozások jelenléte esetében, de tünetmentes (HPV fertőzés gyanúja esetén is) vírusrészecskék vizsgálata és tipizálása javasolt, különösen a nőknél.
Szükséges mindkét partnert megvizsgálni, és a nemi szervi szemölcsöket azonnal kezelni szükséges.
Az anogenitális régióban előforduló HPV-fertőzések diagnosztizálása és terápiája néha egy nőgyógyász, urológus, dermatovenerológus vagy proktológus interdiszciplináris megközelítését igényli.

Az Anogenitális ( végbél és nemi szerv környéki) vírusos szemölcsök kezelése

• Lokálisan podophyllotoxinnal, imiquiimoddal, ami hosszan tartó kezelést jelenthet, esetleges irritációval az alkalmazási területen.
•Interferon 2 alfa kenőcs
• A rádióhullámok hatékony módszer a condylomák eltávolítására. A rádióhullámos műtéti beavatkozás,, amelyet az elektorsebészet tökéletesített formájaként alkalmaznak, nők és férfiak anoogenitális régiójának külsőleg elhelyezkedő vírusos szemölcseinek- condylomata, eltávolítására. Az eljárás fájdalommentes, mivel helyi érzéstelenítésben végzik.
• Szisztémás terápiát javallat szerint írnak elő- izoprenozin tablettát, izotretionoint. • •Kiegészítés vitaminokkal és nyomelemekkel.
• Új tanulmányok szerint a HPV vakcina potenciális terápiás lehetőség a szemölcsök és a visszatérő légúti papillomatosis kezelésében .A HPV oltás pozitív terápiás választ eredményezett az anogenitális szemölcsök, a CIN és AIN, valamint a vulva intraepithelialis neoplasia kezelésében.
Jelenleg a legmodernebb vakcina a Gardasil 9 kilenc vegyértékű, és védelmet nyújt a HPV magas kockázatú típusai ellen
6., 11., 16., 18., 31., 33., 45., 52. és 58.

Ne próbálja meg saját maga kezelni a condylomákat! Szakszerűtlen alternatív módszerekkel árthat magának. Legbiztosabb, ha dermatovenerológushoz fordul!

Szerző: Dr Lasinger Laura
Bőr és Nemigyógyász szakorvos

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595