Az elme és a bőr lenyűgöző találkozása - Pszichodermatológia

Az elme és a bőr lenyűgöző találkozása - Pszichodermatológia
12.02.2024. 13:44

Miért fontos, hogy a bőrgyógyász különös figyelmet szenteljen, amennyiben a páciens arra panaszkodik, hogy az idegesség hajhullást, arcfellángolást, a fejbőr kipirosodását, hámlását, pikkelysömör felerősödését vagy pattanásokat okoz? Naponta emlegetik a pszichofizikai stressz bőrre gyakorolt hatását, amely a bőrelváltozások súlyosbodásához vezet, egyes bőrbetegségek kiváltó oka vagy a pszichodermatózis kialakulásának konkrét felelőse. Nem az egyén érzelmi felépítése az egyetlen magyarázat, hiszen az említett bőrbetegségek kialakulásában természetesen más tényezők is szerepet játszanak: genetika, hormonális állapot, vitamin- és nyomelem háztartása szervezetben, étrend, fizikai erőfeszítés, fáradtság, környezet befolyásolás stb.

A Pszichodermatológia egy olyan szakterület, amely a pszichológia pszichiátria és a bőrgyógyászat kapcsolatát hangsúlyozza. Integrált klinikai irányként jelenik meg a bőrgyógyászatban. A bőrt és a központi idegrendszert lenyűgözően összekapcsolja közös embrionális eredetük - az ektoderma. közös neuromodulátorokkal, peptidekkel és biokémiai rendszerekkel rendelkeznek a belső információátvitelhez. A pszichiátria a belső „láthatatlan” tünetekre, a bőrgyógyászat pedig a bőr külső látható klinikai jeleire összpontosít. A bőrbetegségek és a psziché közötti összefüggés nyilvánvaló. A következő lépés ezeknek a problémáknak a jobb patofiziológiai értelmezése, biopszichoszociális megközelítésekkel és pszichodermatológiával a gyakorlatban. Az olyan tudományos vizsgálatok, mint a prospektív tanulmányok és a bőr-elme kapcsolattal kapcsolatos terápiás vizsgálatok, jobb betekintést nyújthatnak az orvostudománynak e még mindig nem teljesen felfedezett és nagyon vonzó területébe.

A pszichodermatológia egy olyan szakterület, amely a pszichiátria és a bőrgyógyászat kapcsolatát hangsúlyozza. Integrált klinikai irányként jelenik meg a bőrgyógyászatban. A bőrt és a központi idegrendszert lenyűgözően összekapcsolja közös embrionális eredetük - az ektoderma. közös neuromodulátorokkal, peptidekkel és biokémiai rendszerekkel rendelkeznek a belső információátvitelhez. A pszichiátria a belső „láthatatlan” tünetekre, a bőrgyógyászat pedig a bőr külső látható klinikai jeleire összpontosít. A bőrbetegségek és a psziché közötti összefüggés nyilvánvaló. A következő lépés ezeknek a problémáknak a jobb patofiziológiai értelmezése, biopszichoszociális megközelítésekkel és pszichodermatológiával a gyakorlatban. Az olyan tudományos vizsgálatok, mint a prospektív tanulmányok és a bőr-elme kapcsolattal kapcsolatos terápiás vizsgálatok, jobb betekintést nyújthatnak az orvostudománynak e még mindig nem teljesen felfedezett és nagyon vonzó területébe.
A pszichodermatózisok csoportosíthatók:

1. Pszichofiziológiai csoport - Bőrbetegségek, amelyek részben pszichés állapot ( stressz) következményei
• Hajhullás
• Pikkelysömör
•Seborrhoeás dermatitisz
• Neurodermatitis, ekcéma
• Pattanások
• Rosacea
•Hideglelés
•Övsömör

2. Mentális zavarokhoz vezető bőrbetegségek

Súlyos akne, Psoriasis, Effluvium és alopecia,areata, alopecia androgenica, Bullosus dermatosis

3. Dermatózisként megnyilvánuló pszichiátriai állapotok
• Morgelon betegség
•Pathomimia. Trichotillománia
• Prurigo nodularis
• Vulvodynia (egy fájdalmas állapot, amely a női nemi szerveket érinti)

A bőrgyógyász a bőr részletes vizsgálata és alapos kérdőíves felmérés alapján megállapítja a diagnózist és a terápiát, szükség esetén további pszichoterápiát vagy pszichiátriai gyógyszeres kezelést javasolja.
Javasoljuk az interdiszciplináris megközelítést a mentális jellegű
bőrgyógyászati állapotok kezelésében, amelyek a stressz hatására alakulnak ki, illetve dramatizálódnak.

A pszichoterápia és a pszichiáter, valamint a gyermekpszichológus konzultációja a kiskorú pácienseinknél , azokban az esetekben, amelyekben a pszichés tényező a kiváltó ok, minden bizonnyal hozzájárul a bőrbetegség stabilizálásához vagy gyógyulásához.

Szerző: Dr Lasinger Laura
Bőrgyógyász szakorvos

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595