AZ EHOCARDIOGRAFIA JELENTŐSÉGE A MINDENNAPI KLINIKAI PRAXISBAN

27.08.2022. 23:05

Az echokardiográfiát azaz a szív ultrahangját az 1960-as évek elején kezdték fokozatosan alkalmazni a klinikai praxisban, amikor megjelentek az első tudományos közlemények ezen a területen. A kezdetek nagyon szerények voltak, és olyan egyszerű berendezésekkel vágezték, amelyek egy dimenzióban tudták megjeleníteni a szívszerkezeteket, és olyan eszközökön alapultak, amelyeket a második világháborúban használtak az ellenséges hajók észlelésére.

A tudomány előrehaladásával és a technika tökéletesítésével az elmúlt fél évszázadban hihetetlen előrelépés történt az ultrahang és ultrahangos készülékek területén, amelyeket folyamatosan fejlesztenek napi szinten. Ez az orvostudományi terület elképzelhetetlen határokat ér el a szív- és egyéb betegségek diagnosztikájában, ami egyben a sikeres kezelésük alapfeltétele is.

Ma a gyakorlatban egy szívvizsgálat nehezen képzelhető el szív-ultrahang nélkül, bár ez nem mindig szükséges. Vannak azonban olyan állapotok és betegségek, amelyeket még tapasztalt klinikusok sem tudnak megfelelően diagnosztizálni ultrahang használata nélkül.

A nagy megbízhatóság, az ártalmatlansága és az alacsony költsége rendkívül fontossá teszi a szív ultrahangos vizsgálatát.

Milyen betegségeket és állapotokat lehet és kell diagnosztizálni ezzel a módszerrel?

  • Ezek elsősorban a szív, a szívizom és/vagy a szívbillentyűk vagy a szív nagy ereinek veleszületett és szerzett betegségei. Hangsúlyozni kell, hogy ezek közé tartoznak a magas vérnyomás okozta szívbetegségek, károsodások és rossz billentyűműködés, nagyszámú akut és krónikus szívizombetegség, ischaemiás szívbetegség (angina pectoris, szívinfarktus), szívburok betegség (perikard) és mások. Ezzel a technikával megbízhatóan felmérhetjük a szívműködést, azaz a szív pumpáló funkcióját és kapacitását, valamint a szívizom rugalmasságát vagy nyújthatóságát. Nagy megbízhatósággal mérjük fel a szívbillentyűk működését és megfigyeljük a bennük bekövetkező változásokat.
  • Kinek javasoljuk az echokardiográfiás vizsgálatot?
  • Mindenkinek ajánlott, aki először jön kardiológiai vizsgálatra, a konzultáció októl függetlenül , még sosem végeztek szívultrahangot
  • Minden 60 év feletti személynek ajánljuk, tekintettel az adott életkorban leggyakrabban előforduló szívbetegségekre, amelyek gyakran tünetmentesek is lehetnek
  • Ajánlott fiatalabb korosztálynak is, akik cukorbetegek vagy több rizikófaktorral rendelkeznek
  • Szív ultrahangos vizsgálatot mindenképpen el kell végeznie annak, aki gyermekkorában reumás lázban szenvedett, aki tud arról hogy veleszületett szívelégtelenség létezik nála, akár megműtötték, akár nem.
  • Ischaemiás szívbetegség gyanúja esetén.
  • Szívizombetegség gyanúja esetén, azaz annak kísérése, amennyiben ez az állapot már korábról is ismert.
  • Minden olyan betegnek, aki szívinfarktust szenvedett szövődményekkel vagy anélkül.
  • Echokardiográfiát mindenkinek el kell végeznie, akinek szívzöreje van.
  • Olyan betegeknél, akiknek szívburokgyulladása (perikarditis) volt.
  • Nagyobb műtétek tervezése előtt altatásban, valamint bizonyos citosztatikumok alkalmazása előtt.
  • A mellkasi fájdalom és a gyors fáradtság megjelenése minden bizonnyal indokolja a szív ultrahangos vizsgálatát, hiszen ezeket a tüneteket súlyos szívbetegség is követheti.
  • Időszakos echokardiográfiás vizsgálatot kell végezni minden szívműtéten átesett, műszívbillentyű, stent vagy pacemaker beültetésen átesett betegnél.
  • Mivel egyes szívhibák örökletesek, javasolt a családtagok echokardiográfiás vizsgálata, előzetes egyeztetés alapján a kiválasztott orvossal vagy kardiológussal.
  • A szív ultrahangját újra meg kell ismételni minden krónikus szívbetegnél, akinél az eddig stabil állapot jelentős romlása vagy változása következik be.

Echokardiográfia = jobb és pontosabb diagnózis = jobb és sikeresebb kezelés

Szerző: Dr Dončenko Dimitrije, kardiologus

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595