A Pattanásos Arcbőr-Akné. Hogyan kezelhető?

A Pattanásos Arcbőr-Akné. Hogyan kezelhető?
31.10.2022. 09:17

A Pattanások, az akné, latin neve Acne vulgaris, gyakori jelenség a tiniknél, de életünk soran a harmadik évtizedig is kialakulhatnak.

A patogenézis , illetve kóreredetük az örökletes hajlamhoz, a faggyúmirigyek túlzott termelékenységéhez, és azok kivezetőcsatornájának fokozott hámosodásahoz kötődik (amely poruseltömődést okoz) a Propionibacterium acne ,anaerób baktérium, jelenlétében.

Az akné kialakulásának főszereplője az androgén dihidrotesztoszteron, amely néha 2-20-szor nagyobb mennyiségben termelődik, mint az egészséges bőrű emberekben, és ezért a pilosebaceus egységek hiperstimulációja lép fel. Az akné kialakulását befolyásolják a hormonális oszcillációk, az étrend, stressz, valamint a társult betegségek.

Mivel a faggyúmirigy tartalmának kiürítése a felszínre megnehezített, a kiválasztó csatorna kitágulása és a gyulladást elősegítő pro-inflammaciós mediátorok kemotaxisa lép fel, a folyamat a bőrön piros kiemelkedést, papulát, azaz pattanást eredményez, akár több milliméter átmérőjű, központi gennyes gyűjteménnyel, amely néha spontán kiürül, és kinyomva általában heget hagy maga után. 

A pattanások okai az arcon:

  • Propionibacterium acnes
  • a faggyú túltermelése
  • a faggyúmirigyek kivezető csatornáinak túlzott hámosodása
  • inzulinrezisztencia
  • a pajszmirigy működési zavara
  • policisztás petefészkek
  • gyógyszerek
  • táplálkozás
  • kozmetikai termékek
  • túlérzékenység a normál mennyiségű androgénekre

DHEA-S, FSH, tesztoszteron 

A pattanások előfordulanak az arcon, jellemző eloszlásban az ún. T-zónában valamint a háton. Az arcon megjelenő pattanások komoly esztétikai és gyakran pszichés gondot is okozhatnak.

Az akné már korai stádiumában felismerhető, kezelése bőrbetegségekkel foglalkozó szakembernél javasolt. A nem megfelelő készítmények vagy a különféle módszerek alkalmazása esetenként ronthatja a klinikai képet, így a terápias eljárást is nehézítik.

A nők arcán a pattanások a pubertás után is előfordulhatnak.Ilyenkor alaposan meg kell vizsgálni ennek etiológiáját.

Mivel az akné hátterében hormonális zavarok, policisztás petefészkek vagy egyéb állapotok adódhatnak, a pattanásokhoz hasonló elváltozások a betegség egyik megnyilvánulásaként jelennek meg.

A terápiás megközelítés multidiszciplináris, amennyiben szükség van rá. A szakértői csapatot bőrgyógyász, nőgyógyász, endokrinológus, pszichológus képezi.

Az akné kezelése türelmet igényel mint a fiatal pácienstől, úgy az orvostól. Hasonló a helyzet azoknál a férfiaknál és nőknél, akiknél felnőttkorukban visszatérő akné jelentkezik, amit az arc vagy a hát intenzív zsírosodása kísér. Fontos ilyenkor a betegség részletes ismertetése, a diagnózis pontosítása, a terápia lefolyásának és módozatainak előrelátása. A kezelés mindig egyéni, mert így várható a lehető legjobb effektus az aknés beteg számára.

A fiatalok pattanásainak enyhébb formáit gyakran olyan kiegészítő gyógyszerekkel enyhítik, amelyek különböző vegyületeket tartalmaznak, amelyek jótékonyan hatnak a hámszövet gyulladásos folyamatára, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, antibakteriálisan hatnak, és nincs mellékhatásuk. részben természetes készítményeken alapul, és helyi gyógyszerekkel kombinálják krémek vagy gélek formájában.

Az arcon lévő pattanásokat gyakran természetes gyógymódokkal próbálják kezelni, amelyek részben jó hatásúak lehetnek, és a klasszikus terápia mellett segédeszköznek számítanak.

Az akne kezdeti formáinak kezdeti terápiájának kiválasztásának ez a megközelítése bizonyos esetekben megmenti a pácienst a gyógyszeres kezeléstől.

A helyi terápiát a legtöbb esetben gyógyszerekkel vagy orális antibiotikumokkal kombinálva alkalmazzák. Leginkább retinsav, arotinoid adapalén, izotretinoin, glikolsav stb. kombinációi, valamint azalainsav írnak fel.

Közepesen súlyos és súlyos akne esetén a választandó kezelés néhány szisztémás gyógyszer, például az izotretinoin és a tetraciklin. A séma szerint és csak az orvos ajánlása szerint veszik őket.

Az aknéval küzdő emberek bizonyos kategóriái alkalmasak az orvosi kémiai hámlasztásra. A peeling különböző vastagságú bőrréteget távolít el, ami zárt vízelvezető csatornák megnyílásához és a gyulladt akné/genny után keletkezett foltok kifehéredéséhez vezet.

A maximális terápiás hatás eléréséhez folyamatos kommunikációra van szükség a páciens és bőrgyógyásza között az adagolás és az alkalmazás, a dózisok és a gyógyszerkombinációk tekintetében. A pattanások kezelésére jelentkezők mindegyike eltérően reagál a felírt gyógyszerekre, készítményekre vagy krémekre, így a rendszeres kontroll a betegség megfelelő monitorozásának alapja.

Fontos a magas glikémiás indexű élelmiszerek, a kevésbé zsíros ételek, valamint a mesterséges aromák és tartósítószerek nélküli diéta betartása.

Szerző: Dr Lasinger Laura, Bőrgyógyász szakorvos

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595