A női intimterületek fiatalítása plazmaterápiával

22.07.2019. 10:29

A szexuális zavarok a személyiségbe vannak ötvözve, viszont a magukbazárt intim jellegű egeszségügyi bántalmak is időnként pszichikai gondokat eredményezhetnek.

A szexuális vágy csökkenése (Libidócsökkenés) a nemi szervek válaszkészségének lankadását jelenti. Nőknél előforduló formája a nemi szerv szexuális izgalomra létrejövő nedvesedésének és megduzzadásának a csökkenése vagy hiánya, amit gyakran az orgazmus elmaradása kísér. 

Jó partnerkapcsolatban is 30%-ra becsülik a női szexuális válaszkészség zavarát. Gyakran lelki eredetű (bűntudat, szorongás, félelem, bizonytalansàg) vagy élettani jelenség ,hormonhàztartàs felbomlàsa, egyéb tényező (gyógyszerek, szélsőséges diéták, túlzott fizikai megterhelés/ extrém sportok, alvászavar) okozhatja.
Meglévő szexuális vágy és a nemi szervek válaszkészségének megmaradása mellett is az orgazmus késése vagy elmaradása a panasz.

Felmérések szerint a 35 év feletti, házasságban élő nők 5%-ának soha nem volt orgazmusa. Párkapcsolaton kívül és fiatalabb nők közt ez az arány még több. Összességében a nők 30%-ánál gátolt az orgazmus. Félelem a partner által történő elutasítástól, nem tudatos ellenszenv a férfiak iránt, a szexuális vágy miatt jelentkező bűnösség érzés, házassági konfliktusok a leggyakoribb lelki okok.

A legintímebb egészségi problémáikat a nők nem szivesen tárjak fel, néha évekig halogatva az orvosi konzultaciót is erre a témara.

Gyakran interneten, folyóiratokban kutatnak megoldás utan, mivel valójában egy kimondottan kellemetlen , pszichoszociális zavart takargatnak amelynek legnagyobb valószínűséggel valami objektív oka van és a genitalis regiót érintő gondokra vonatkozik.

Sok nő észlelt mar valamikor hüvely érzékenységet, száradast, égetést, ami csökkenthette a szexuális vágyat és kellemetlenné tehette a nemi közösülést is.

Ezt apró nyálkahártyasérülés, repedés, vérszivárgás , duzzadás, viszkető akár fájdalmas érzés kísérheti. Ezen tünetegyüttes kórképet alkot, amelyet időben kell szakorvosnál kezeltetni. Néha fertőzés, irritáció, hormozavar, vagy bőrbetegség is lehet ennek kivaltóoka.

Annak érdekében hogy egy nő megóvja magát a kellemetlen következményektől, tudnia kell hogy a felsorolt panaszok enyhíthetők vagy megszüntethetők miután pontos diagnozist állítunk fel és megkezdjük a megfelelő kezelést.

A komplett diagnosztika és kezelés multidiszciplináris - nőgyógyászt , pszichiátert, urológust és bőrgyógyászt avat be a folyamatba.

Sokszor egyszerű vaginális nyálkahártyasorvadásról van szó, ami a hormonalis profil függvényében alakul ki, vagy posztoperatív következmény is lehet, a kezdődő menopauza egyik velejárója, valamint fiatal nőknel a kontraceptiv eszközök is hozzájárulhatnak ezen állapot kialakulasahoz. Elmítésre méltóak a pszichogén faktorok is amelyek kihatással lehetnek egy nő szexualtitásra.

A hüvelyi atrófia a hüvely érzékeny nyálkahártyájának sorvadását, elvékonyodását jelenti. Az atrófiás vaginitis rendkívül kellemetlen tünetekkel jár együtt, többek között hüvelyszárazsággal, irritációval, viszketéssel, égő érzéssel. A hüvelyi atrófia miatt fájdalmassá válhat a szexuális együttlét (genitális fájdalmak, fájdalmas közösülés- dyspareunia), sőt együttlét után vérzés is jelentkezhet. A betegséget kísérheti inkontinencia, vizeletcsepegés, vagy csökkent orgazmus. A vulvodynia a hüvely és annak környékének égő fájdalmát jelenti, de heveny viszketéssel is járhat. Átlagosan a nők több mint 15 % érinti élete során valamikor.

Vulvodynia krónikus szeméremtesti diszkomfort, amelynek gyakran nem tárható fel organikus eredete. Kevesen sejtik, hogy az intim területek egészségére rossz hatással lehetnek a nagyon szűk és kényelmetlen ruhadarabok is- ugyanis elősegíthetik a vulvodynia kialakulását. A hüvelyi atrófia illletve a hüvelyszárazság kezelésénél kezdetben elegendő a helyileg alkalmazandó síkosítók, krémek, speciális kúpok használata, másoknak viszont hormonpótlásra is szüksége lehet. 

Ma egy korszerű terapiás megoldást jelent a PRP- plazmaterapia. Az eljárás lényege, hogy a növekedési faktorokat tartalmazó vérlemezekben gazdag plazmát visszafecskendezve hajszálvékony finom tűvel a kezelendő vulvovaginális sorvadt régiókba, a nyálkahártyában és kötőszövetben autoregenerativ folyamatot indít el. A PRP terápia jól bevált az anogenitális sorvadásos bőrbetegéknél, elismert módszer az esztétikai medicinában, valamint az ortopédia és a sebkezelés kategóriájában is.

A PRP terápiát követően az érzékeny területek vérellátása megnövekszik, a hüvelyszárazság és a vizeletcsepegés kellemetlen tünetei már az első kezelés után javulhatnak, akár az orgazmus is fokozódhat.

Szerző: Dr Lasinger Laura

Dermatovenerológus szakorvos

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595