A fájdalmas csomók- Hidradenitis suppurativa

A fájdalmas csomók- Hidradenitis suppurativa
12.05.2024. 08:58

Más néven acne inversa, amelynek során fájdalmas csomók képződnek a bőr alatt. A csomók általában például a hónaljban, az ágyékban, a fartájékban. A csomók lassan gyógyulnak, kiújulnak, és bőr alatti alagutakat hoznak létre és hegesedéshez vezethetnek. Sajnos gyakran fiatal felnőtteknél fordul elő. A hidradenitis suppurativa akkor alakul ki, amikor a szőrtüszők elzáródnak hormonok, genetikai hajlam, dohányzás vagy túlsúly miatt.

A hidradenitis suppurativa általában a pubertás után kezdődik, 20-25 éves korban. 

Évekig eltarthat és idővel súlyosbodhat. Befolyásolja a mindennapi életét és közérzetet.

A hidradenitis suppurativa a test egy vagy több területét érintheti. 

A tünetek a következők:

-Mitesszerek.

-Fájdalmas borsó nagyságú csomók. Az állapot általában egyetlen, fájdalmas csomóval kezdődik a bőr alatt, amely hetekig vagy hónapokig fennáll. Később további dudorok alakulnak. ki, általában azokon a területeken, ahol több verejték- és zsírmirigy van, vagy ahol a bőr összedörzsölődik, mint például a hónalj, az ágyék, a fenék.

-Szivárgó dudorok vagy sebek. Egyes dudorok vagy sebek megnagyobbodnak, megnyílnak, és kellemetlen szagú genny, vér ürül belőlük.

-Alagutak. Idővel alagutak képződhetnek a bőr alatt, összekötve a csomókat. Ezek lassan gyógyulnak, ha egyáltalán begyógyulnak.

Vannak pácinesek akik  csak enyhe tüneteket tapasztalnak. A betegség lefolyása nagyon változó. A túlsúly és a dohányzás súlyosabb klinikai képhez vezethet.

A hidradenitis suppurativa korai diagnózisa kulcsfontosságú a hatékony kezeléshez. 

Keresse fel bőrgyógyászát, ha az Ön állapota:

1.Fájdalmas.

2.Megnehezíti a mozgást.

3.Néhány hét alatt nem javul.

4.A kezelést követő heteken belül visszatér.

5.Több helyen is megjelenik.

6.Gyakran újra fellángol.

 

A hidradenitis stádiumai, Hurley szerint:

I.  Enyhe

II. Mérsékelt

III. Súlyos

 

Terápia

Antibiotikumok. A bőrre folyékony vagy gél formájában alkalmazott antibiotikum alkalmazható az enyhe tünetek kezelésére. Elterjedtebb betegség esetén antibiotikum-tablettákat írnak fel: doxiciklin; klindamicin

Intraleziós szteroid injekciók. A triamcinolon-acetonid csökkenti a duzzanatot és a gyulladást.

Hormonális terápia. A hormontabletták, például az ösztrogéntartalmú kombinált orális fogamzásgátlók hatásosak lehetnek az enyhe hidradenitis suppurativában szenvedő betegeknél. A spironolakton az antibiotikumok és az izotretinoin szükségességét csökkentheti.

Biológia gyógyszerek. Ezek a gyógyszerek, amelyeket általában injekcióban adnak be, oly módon változtatják meg az immunrendszert, hogy megzavarják a betegség ciklusát, és heteken belül javítják a tüneteket és a betegség jeleit. ( pl.TNF inhibitorok: adalimumab (Humira) és az infliximab).

Retinoidok.

Táplálék kiegészítők. Niacin Amid tabletta 250 mg

A műtét a betegség kezelésének fontos része, ha alagút, csomó vagy tályog van jelen.

Lézerterápia. Szén-dioxid lézerrel kezelhető la hidradenitis suppurativa okozta hegeket.               A lézeres szőrtelenítés segíthet a hidradenitis suppurativa korai szakaszában.

A kezelési algoritmus egyéni, és általában a szakértői csapatnak kell meghatároznia - bőrgyógyász , sebész vagy más szakorvos.

Ne feledje, hogy az időben történő kezelés segíti a gyors győgyulást és csökkenti  szövődmények kialakulásának. kockázatát!

 

Szerző: Lasinger Laura , Bőrgyógyász szakorvos

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595