Hogyan ismerjük fel a napallergiát?

Hogyan ismerjük fel a napallergiát?
08.06.2023. 13:49

Viszkető kiütései vannak a napfénynek kitett bőrön? 

Kiütései mindig a napozást követő pár órán belül jelentkeznek? 

Tünetei először kora tavasszal mutatkoznak, majd néhány napon vagy héten belül fokozatosan eltűnnek?-Minden bizonnyal Önnek NAPALLERGIÁJA van.

A napallergia vagy a fényérzékenység olyan állapot, amely bőrkiütés formájában jelentkezik, miután a bőr napfénynek volt kitéve. A napallergiának többféle típusa létezik, a bőr reakciója pedig enyhe, fokozott vagy  súlyos klinikai képet alkot és bárkinél kialakulhat az élet során.

A leghatékonyabb kezelési stratégia a napfény elkerülése vagy a bőr takarása, valamint az orvosi kezelés. 

Kinél alakul ki?

A napkiütés allergiás reakció a nap UV sugaraira, amely akár már tavasszal, de általában a napozási szezon elején jelentkezik. A nap túlérzékenység vörös kiütés, duzzanat vagy hólyag amely viszketés kíséretében jelenik meg.

A fényérzékenység gyakoribb a világos bőrön. A kozmetikai termékek összetevői és egyes gyógyszerek is kiválthatnak napallergiát. 

A napallergia az immunrendszer napfényre kialakított reakciója mely során „idegennek” ismeri fel a napfény által módosított alkotóelemeket a bőrben. 

A napallergia az arra hajlamos embereknél fordul elő, és csak néhány pillanatnyi napozás után is beindulhat. A napallergia egyes formái öröklődnek.

A napallergia típusai: 

1.Polimorf Fény Erupció – A Poliform Light Eruption Ebben a kórban szenvedő betegek immunsejtjei a napsugárzás hatására megtámadják a bőrüket, és bőrreakciót váltanak ki a nap UV-sugárzására. Jellemzően viszkető vagy égető bőrkiütést okoz napozást követő egy-két órában.

A kiütések általában a nyak, a mellkas felső részén, a karok és az alsó lábak napfénynek kitett részein jelentkeznek.Súlyosabb esetekben a csalánkiütés szerű elváltozások a test nagy részét is fedhetik, és fejfájással, lázzal, fáradtsággal és alacsony vérnyomással járnak. Ha úgy gondolja, hogy PMLE vagy más napallergiája van, a bőrgyógyász a legjobb választás állapotának kezelésére. 

2.Fotoallergiás kiütés – A napallergia ezen formájában a bőrreakciót a napfénynek a bőrre felvitt vagy gyógyszer formájában beszedett vegyi anyag váltja ki. Fotoallergiás kiütést okozhatnak az antibiotikumok (különösen a tetraciklinek, a fluorokinolonok és a szulfonamidok), az NSAID fájdalomcsillapítók, az ibuprofén (Advil, Motrin és mások) és a naproxén-nátrium (Aleve, Naprosyn és mások), valamint a magas vérnyomás és a szív kezelésére szolgáló diuretikumok. 

Ez általában viszkető vörös kiütést vagy apró hólyagok formájában alakul ki, gyakran a bőrkiütés a ruhával borított bőrre is átterjed. Mivel a fotoallergiás kiütés a késleltetett túlérzékenységi reakció egyik formája, előfordulhat, hogy a bőrtünetek csak a napozás után egy-két nappal jelentkeznek. 

3.Szoláris urticaria – A napallergia ezen formája csalánkiütéseket (nagy, viszkető, vörös dudorokat) okoz a napsugárzásnak kitett bőrön. Ez egy ritka állapot, amely leggyakrabban fiatal nőket érint. A csalánkiütés általában a fotó expozíció után perceken belül megjelenik a fedetlen bőrön. Az egyes csalánkiütések általában 30 perc és két óra alatt elhalványulnak- azonban visszatérnek, amikor a bőrt ismét napsugár éri.

Mindez kezelhető hideg borogatással (például hideg, nedves törölköző) vagy hideg vízsugárral. Az antihisztaminikumok a viszketés enyhítésére szolgálnak. Orvosi javaslatra szteroidot tartalmazó krém is alkalmazható. Súlyosabb tünetek esetén kortikoszteroid injekciót adnak be. 

Segít-e a béta-karotin a napkiütések ellen?

A béta-karotin egy természetes színezőanyag, az A-vitamin provitaminja, amely a szervezetben aktív A-vitaminná alakul. Erős antioxidáns és megvédi a sejteket a szabad gyököktől. A melanintermelés fokozásával nem csak védelmet nyújt, hanem segíti a barnulást is. A béta-karotin a melanin termelés fokozásával segít a napkiütések ellen.

A napkiütés visszatérő jellegű. Vajon mi tud segíteni? 

Az alábbi megelőző trükkökkel érdemes próbálkozni: 

1. Mielőtt kimenne a szabadba, használjon fényvédőt SPF 30-50, amely széles spektrumú védelmet nyújt mind az UVA, úgy az UVB sugarak ellen. Vigyen fel fényvédőt az ajkaira is!

2. Korlátozza a szabadban töltött időt amikor a nap csúcspontján van – délelőtt 10 órától délután 4 óráig. 

3. Kerülje a szoláriumozást és a túlzott napozást!

4. Használjon fényvédő krémet mielőtt kimenne a napra, vigye fel többször a napozás alatt és közvetlenül a fürdés, úszás után is. 

5. Viseljen UV sűrővel ellátott napszemüveget! 

6. Húzzon fel hosszú nadrágot, hosszú ujjú inget és tegyen fel széles karimájú kalapot. 

7. Amennyiben vényköteles gyógyszert szed, és általában sok időt tölt a szabadban, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy tegyen-e különleges óvintézkedéseket a napsugárzás elkerülése érdekében, amíg a gyógyszert szedi. 

Ha fotoallergiás reakcióra vagy napokozta csalánkiütésre utaló tüneteket észlel forduljon bőrgyógyászhoz!

Szerző: Dr Lasinger Laura, Bőrgyógyász szakorvos

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595