HIPOZMIA

18.03.2018. 18:52

A hipozmia és az anozmia csökkentett illetve megszűnt szaglásműködést jelent. Ami lehet ideiglenes, átmeneti vagy tartós. Ritkán elöforduló szaglásrendellenességek a parozmia(szaglás érzet torzulás), hiperozmia (a szagok felerősült érzékelése), kakozmia (állandó kellemetlen szag érzékelés).

A szaglóérzet nagyon összetett érzéki élmény, így a szaglás működési zavara is több szintről eredhet.Szakmai szempontból perifériás és központi hipozmiát külonböztetünk meg, attól függően hogy a szaglóinger képződés mely szakaszán van a károsodás.

Az orrnyálkahártya gyulladása, a virusos és bakteriális fertőzések esetén átmeneti szaglászavart eredményezhet. Az orrsérülés, idegen test valamint az orr, orrüreg idült gyulladása is szaglóérzet csökkenését illetve teljes elvesztését okozhatja. Manapság gyakran találkozunk az orrcseppek túlzott és nem ellenőrzött használata eredményeként fellépő szagláshiánnyal.A szaglászavart kiváltó tényező sokszor nem feltárható.

Az anozmia kezelésekor fontos megállapítani az okát. A probléma megoldható a fertőzés kezelésével, orrpolip műtéttel, idegen test eltávolításával, a sérülések gyógyításával és az orrcseppek óvatosabb alkalmazásával.

A súlyos, hosszantartó ismeretlen okokból fakadó anozmia esetén a gyógykezelés kimenetele sajnos nem kedvező. Próbálkozni lehet vitamintablatták, fiziológiás - vagy tengervíz oldatos orrcsepp, orrspréj alkalmazásával.

A modern ember élete rendkívül dinamikus és az összes érzék maximális beavatását igényli. Az egészséges szaglóérzék rendkívül fontos az aktív társadalmi élet és üzleti világ alkalmazkodásaiban.

Autor: Dr Nada Kljajić Milekić, orr-fül-gégész szakorvos

Zakažite pregled već sada!

Pozovite nas na telefon +381 62 551 595.

Pozovi odmah
Zakažite pregled već sada!
Poliklinika Medic 062551595